V Trafačke sa predstavia členovia trnavského fotoklubu IRIS

20.03.2012 Nitra

Nitra 20. marca (TASR) – Členovia trnavského fotoklubu IRIS predstavia svoje práce v nitrianskej fotogalérii Trafačka. V Nitre sa bude prezentovať 15 fotografov. V ich tvorbe dominuje reportážna i krajinárska fotografia, makrofotografia, architektúra a portrét. „Niektorí autori vytvárajú zložitejšie, až snové výtvarné fotografie a rôzne abstrakcie, často aj v čiernobielom prevedení,“ uviedol zakladateľ fotogalérie František Kolář. Výstava sa začne v piatok 23. marca a potrvá do 12. apríla tohto roka.

História trnavskej neprofesionálnej fotografie sa začala písať už v dvadsiatych rokoch minulého storočia. V roku 1966 Blažej Vittek založil fotoklub IZOFOTA, ktorý aktívne pôsobil do roku 1973. V tom istom roku vznikol fotoklub IRIS. Členovia sa okrem súťaží Trnavský objektív a AMFO zúčastňujú aj na súťažiach Slovenského zväzu fotografov, kde získavajú najvyššie ocenenia. Pravidelne sú oceňovaní i na súťaži Génius Loci Trnavy. Významná je ich činnosť pri dokumentovaní života trnavského regiónu a publikačná činnosť. V letných mesiacoch sa zúčastňujú fotoparkových výstav v SR. Od roku 2009 pôsobí fotoklub IRIS pod záštitou Mesta Trnava, ktoré mu poskytlo aj nové priestory na svoju činnosť v trnavskej radnici. Koncom roka 2009 sa fotoklub pretransformoval na občianske združenie Fotoklub IRIS.

Fotogaléria Trafačka sa nachádza v zrekonštruovanej budove bývalej transformátorovej stanice a je novým priestorom pre fotografiu. Jej ambíciou je poskytnúť výstavný priestor významným protagonistom fotografického umenia a tiež otvoriť dvere súčasným talentovaným fotografom.
 

Vyberte región